9 Νοεμβρίου 2011

Γνωρίστε τον τόπο μας


Το Ζαγκλιβέρι (έδρα της Δημοτικής Ενότητας Καλινδοίων), βρίσκεται στα 45 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται από την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας. Η Αγία Ακυλίνα η Ζαγκλιβερινή (νεομάρτυρας) αποτελεί ακριβό στολίδι του χωριού. Μαρτύρησε το έτος 1764 σε ηλικία 19 ετών. Προς τιμήν της η πίστη των Ζαγκλιβερινών έχτισε μεγαλοπρεπή ναό ο οποίος γιορτάζει και πανηγυρίζει κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου. Προς τιμήν της επίσης ο Δήμος οργανώνει κάθε χρόνο το πενταήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων τα «Ακυλίνεια». Επίσης σώζεται το σπίτι της Αγίας όπου και ο τόπος του μαρτυρίου της. Ένα καντήλι που καίει νύχτα μέρα δηλώνει το σεβασμό των Ζαγκλιβερινών στην Αγία.
Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται και ο ναός του Αγ. Γεωργίου χτισμένος το 1912 και αποτελεί μνημείο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Γραφική είναι και η πλατεία του χωριού με τα βαθύσκια πλατάνια και τα παντός είδους καταστήματα τριγύρω που εξυπηρετούν τους επισκέπτες.

Ανηφορίζοντας για τα Πετροκέρασα συναντά ο επισκέπτης το γραφικό εξωκλήσι της Αγ. Παρασκευής με νερό και εγκαταστάσεις αναψυχής. Εκεί κοντά είναι και το ξωκλήσι της Παναγίας βουτηγμένο στο πράσινο με απέραντη θέα που φτάνει ως τα βόρεια σύνορα της Πατρίδος μας. Ένα τοπίο απείρου κάλλους είναι το φαράγγι της Σκάλας δυτικά του Ζαγκλιβερίου, πόλος έλξης των φυσιολατρών.
Τέσσερα Χιλιόμετρα από το Ζαγκλιβέρι και κοντά στη Ν.Καλίνδοια η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε τελευταία στο φως τα Καλίνδοια, πόλη του αρχαίου Μακεδονικού Βασιλείου. Από τις ανασκαφές βρέθηκαν αγάλματα, επιγραφές, ταφικές στήλες, νομίσματα, ειδώλια κλπ. τα οποία εκτίθενται σε ειδική αίθουσα στο Aρχ. Μουσείο Θεσσαλονίκης και προκαλούν το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Σημαντικό εύρημα αποτελεί ένα δημόσιο κτίριο το Σεβαστείο, με συνολικό μήκος 70 μέτρα. Το κτίριο περιλαμβάνει αίθουσες αφιερωμένες στη λατρεία του Δία, χώρο συμποσίων και το βουλευτήριο της πόλης.
Στην ίδια Δ.Ε. (στα Ν. Καλίνδοια) υπάρχει και λειτουργεί Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με παλαιοντολογικά ευρήματα και οστά ζώων που έζησαν στην περιοχή πριν 1.000.000 χρόνια.


Στο Αδάμ στεγάζεται και λειτουργεί ένα πρωτότυπο μουσείο. Πρόκειται για το μουσείο Βυζαντινών οργάνων μουσικής τα οποία εκτίθενται με έναν πρωτότυπο και θαυμάσιο τρόπο. Το μουσείο στεγάζεται στο παραδοσιακό πέτρινο κτίριο του παλαιού σχολείου, το οποίο αποτελεί ένα θαυμάσιο αρχιτεκτόνημα και βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου