9 Νοεμβρίου 2011

ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΣΚΑΛΑΣ


Στη Δημοτική Ενότητα Καλινδοίων του Δήμου Λαγκαδά, 45 χλμ περίπου Βορειοανατολικά από τη Θεσσαλονίκη, μέσω της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER+ επιδοτήθηκε η διαμόρφωση και ανάδειξη ενός μονοπατιού, συνολικού μήκους 8,80 χιλιομέτρων.
Οι εργασίες, που ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2004, περιλάμβαναν έργα βελτίωσης βατότητας (εκσκαφές, βαθμίδωση μονοπατιού, κατασκευή κουπαστής και ξύλινων πεζογεφυρών), έργα καθαρισμού και ενίσχυσης της βλάστησης καθώς και παρεμβάσεις για την παροχή διευκολύνσεων αναψυχής στους επισκέπτες (κατασκευή στεγάστρου και εγκαταστάσεων υπαίθριου γεύματος, τοποθέτηση καθιστικών, κάδων απορριμμάτων και πινακίδων κατεύθυνσης). Το έργο ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2005.
Το μονοπάτι ξεκινά από το τέλος ενός αγροτικού δρόμου περί τα 3,5 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά του οικισμού Ζαγκλιβερίου, ο οποίος κατευθύνεται προς τους πρόποδες των Ανατολικών πλαγιών του Χορτιάτη και προς την έξοδο του φαραγγιού της Σκάλας προς τον άνω αναβαθμό της Μυγδονίας λεκάνης Νότια της λίμνης Βόλβης.
Ο επισκέπτης – περιηγητής ακολουθώντας το μονοπάτι, αρχικά διασχίζει μια ζώνη μεικτής σύνθεσης από φυσική βλάστηση τύπου μακκίας και από γεωργικές καλλιέργειες κυρίως σιτηρών.  Στη συνέχεια καθώς το μονοπάτι ελίσσεται ανερχόμενο προς την πλαγιά του Χορτιάτη, οδηγεί τον περιηγητή σε ένα μικρό πλάτωμα στο οποίο υπάρχει το μικρό στέγαστρο για την απόλαυση της θέας μιας και το πλάτωμα βρίσκεται ακριβώς στην αρχή του φαραγγιού.
Στη συνέχεια το μονοπάτι κατηφορίζει προς την κοίτη του φαραγγιού με την περιβάλλουσα βλάστηση να αποκτά οργιώδη χαρακτήρα. Μέσα στο φαράγγι το μονοπάτι ελίσσεται εκατέρωθεν της κοίτης του ρέματος και περνώντας από μια σειρά μικρά φράγματα προσφέρει ανεπανάληπτες εικόνες στον επισκέπτη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου